Forstå affaldshierarkiet og skab mere bæredygtige events

Forstå affaldshierarkiet og brug det til at skabe mere bæredygtige events

Indhold
  • Gennemgang af hvert trin i affaldshierarkiet
  • Eksempler fra eventbranchen
  • Forslag til hvordan du kan arbejde med hvert trin i affaldshierarkiet
Yderligere information

Når du som eventarrangør forholder dig til det affald, I producerer, tager I ansvar for jeres affaldsressourcer. Men hvordan kan man vide, hvad der er bedst for miljøet, når det kommer til håndtering, prioritering og tilgang til affaldsressourcer?

Affaldshierarkiet er et anerkendt og ganske brugbart prioriteringsværktøj. Det er illustreret som en trekant vendt med spidsen nedad. Logikken er, at vi skal gå efter mest af det øverste og mindst af det nederste. Og som med andre aspekter i samfundet stræber vi efter at ’løfte os opad’ i hierarkiet.

Her dykker vi ned i hvert trin i hierarkiet, deler gode eksempler fra den virkelige (event)verden og giver konkrete anbefalinger til at arbejde med de forskellige trin.

STEP 1:

AFFALDSFOREBYGGELSE OG REDUKTION

Indsamling og sortering af affald med genanvendelse for øje er en central del af affaldshåndteringen på et event. Men allerbedst er det, hvis vi kan undgå at skabe så meget affald. Første step på rejsen mod et mere bæredygtigt og affaldsfrit event er derfor at undersøge mulighederne for at reducere mængden af affald på eventet. For de fleste events ligger nøglen i at se på planlægning, hvor det kan være nødvendigt at gentænke indkøb og vaner.

Før musen over billedet til højre og læs om konkrete eksempler!

Konkrete eksempler på affaldsforebyggelse i eventbranchen

  • Roskilde Festival valgte i 2019 at sige farvel til plastiksugerør. I stedet kunne gæsterne købe et FSC-certificeret papsugerør for 5 kr. Det førte til en markant reduktion i brugen af sugerør.
  • Klimafolkemødet i Middelfart bliver bodholderne løbende opfordret til at tænke nyt. F.eks. må der ikke uddeles fysiske flyers og andre handsouts til de besøgende, og både bodholdere og besøgende bliver opfordret til at medbring egne genopfyldelige vandflasker.

Eksempler på genbrug i eventbranchen

  •  Flere større events har de seneste år valgt at opsætte vandposter og dermed give gæster mulighed for at genopfylde deres medbragte vandflasker.
  • Roskilde Festival har i flere år givet deres gæster mulighed for at forære deres brugte campingudstyr til Camp Aid, der giver det videre til organisationer, der arbejder i fattige lande og blandt udsatte i Danmark.
  • Flere af de større festivaller er efterhånden gået over til vaskbart service fra f.eks. Genkrus, Tuborgs vaskbare krus, Ecostepz, Newloop.

STEP 2:

DIREKTE GENBRUG

Direkte genbrug er når tingene kan bruges igen (af nogle andre) i samme form og funktion, som de er skabt til. Dvs. uden behov for yderligere behandling. Vi kender det fra privaten, hvor vi indleverer til og handler i genbrugsbutikkerne. Men også mange virksomheder vælger efterhånden at give deres aflagte møbler, computere m.m. nyt liv ved at donere det eller sælge det videre. Når man som eventarrangør f.eks. anvender vaskbart service, er der også tale om direkte genbrug.

Det behøver ikke at være svært. Vores egen Sofie har gode erfaringer med at afslutte et event med at lægge billeder på de sociale medier med tilbud om, at personer fra hendes netværk kan afhente alt fra overskudskage til byggematerialer og eventskilte.

STEP 3:

REPARATION OG KLARGØRING TIL GENBRUG

Lidt uden for den traditionelle affaldstrekant – kilet ind mellem ‘direkte genbrug’ og ‘genanvendelse’ – ligger ’reparation’ eller ’klargøring til genbrug’. Det handler om at overveje muligheden for at reparere frem for instinktivt bare at smide halvdefekte genstande ud. Det kan synes besværligt, hvis man ikke selv eller nogen i virksomheden har ’fikse-skills’, men heldigvis er der hjælp at hente.

Eksempler på reparation fra eventbranchen

  • En uges festival kan være hårdt for campingudstyret. I den forbindelse har både Roskilde Festival og Smukfest valgt at tilbyde deres gæster muligheden for at låne lappe- og reparationsgrej til at fikse defekt campingudstyr.

Eksempler på genanvendelse i eventbranchen

  • Eventtallerkenen PlateMate fra NorthSide festival er et glimrende eksempel på, hvordan man kan indsamle og sortere sit eventaffald og genanvende det i et lukket kredsløb. Her er festivalens ølkrus blevet indsamlet og genanvendt til en vaskbar eventtallerken, som kan bruges igen og igen.
  • Kun 1% af kaffebønnens effekt bliver udnyttet ved kaffebrygning. Kaffegrums er derfor en affaldsressource, som med fordel kan genanvendes. Et eksempel er hos Smukfest, som i 2018 indgik et samarbejde med Kaffe Bueno om at producere kosmetiske produkter af kaffegrumsen fra festivalen. Her blev der bl.a. lavet sæbe, som blev anvendt i toiletvognene.

STEP 4:

GENANVENDELSE

Genanvendelse bliver ofte forvekslet med genbrug. Men genanvendelse er en kategori for sig, der adskiller sig ved, at produkterne først skal nedbrydes, før materialets ressourcer igen kan indgå i en cirkulær proces. Enten for at blive til samme type produkter som de oprindelige eller til helt andre produkter.

Genanvendelse rangerer lavere end forebyggelse, genbrug og reparation fordi processen med at skabe nye produktionsmaterialer ud af et affaldsprodukt er energitungt. Dog er der kæmpe potentiale for at sikre god udnyttelse af affaldsressourcerne.

Mulighederne for genanvendelse afhænger af affaldssorteringen. God kildesortering er nemlig en forudsætning for at få en ren nok kvalitet af affaldstypen til, at det kan gå til genanvendelse. Renovatøren, der aftager jeres affald, har i øvrigt typisk også krav til, hvor rent sorteret plastikken, pappet osv. skal være, før I kan få den aftalte pris for det.

Typiske affaldsfraktioner, som kan genanvendes er:  plast, glas, metal, papir, pap, pantflasker og bionedbrydeligt affald. Men overvej også, om det på jeres event kunne give mening at udsortere mere skæve affaldsfraktioner som f.eks. shotsrør, pizzabakker eller kaffegrums.

STEP 5:

ENERGIUDNYTTELSE

Når alle veje er udtømt, er en sidste mulighed at udnytte affaldet til energiproduktion. For nogle affaldsfraktioner (f.eks. madaffald) kan dette ske igennem en biologisk eller kemisk nedbrydningsproces, som frigiver energi.

Hvis affaldet er af så ringe kvalitet, at det ikke kan genanvendes og recirkuleres, sendes det til forbrændingsanlægget, hvor energien kan udnyttes til el og varme.

Konkrete eksempler på energiudnyttelse eventbranchen:

  • Smukfest presser de ca. 110 ton appelsiner for at kunne servere frisk appelsinjuice i din vodka/juice. Ud af de 110 ton, ender 60 ton som affald. Her indsamles skrællerne, så de kan genanvendes til at producere energi, såkaldt biopulp.

STEP 6:

DEPONI

Engang røg alt affald på lossepladsen – og blev deponeret der. I dag går en forholdsvis lille andel af affald til deponi. Det er de typer, som enten er for farlige, eller som vi endnu ikke ved, hvordan vi bedst udvinder ressourcer fra. I moderne deponier ligger affaldet forsvarligt nedgravet og beskyttet af en membran, der forhindrer giftige stoffer i at sive ud i miljøet.